Ad Hominem

Ad hominem

Ad hominem är en argumentationsteknik där någon attackerar sin motståndares karaktär eller attribut istället för att bemöta argumentets sakfråga. Ordet ”ad hominem” kommer från latin och betyder ”mot personen”. Denna metod ses ofta i debatter där en part försöker underminera motpartens trovärdighet snarare än att svara på de faktiska argumenten.

Hur används Ad Hominem?

Ad hominem kan manifestera sig i flera former, inklusive men inte begränsat till:

Personliga attacker – direkt angrepp på personens karaktär, utseende, privatliv eller annat personligt.

Skylla på grupper – att kritisera någon baserat på deras umgängeskrets eller grupptillhörighet, istället för deras argument.

Ifrågasätta motiv – man betvivlar varför personen säger som de gör, snarare än att lyssna på själva argumentet.

Denna teknik används ofta för att avleda uppmärksamhet från kärnfrågan och skapa tvivel om motpartens hållning genom att smutskasta dem.

Varför är Ad Hominem logiskt fel?

Ad hominem är felaktigt eftersom det inte bemöter kärnfrågans styrkor eller svagheter. Att attackera en person säger ingenting om hur giltigt ett argumentet är. Det är ett sätt att distrahera från kärnfrågan och bidrar inte till konstruktiva lösningar.

Så här skyddar du dig mot Ad Hominem

För att skydda sig mot ad hominem-attacker kan följande strategier vara till hjälp:

Peka på feletGenom att peka ut motparten för att använda sig av Ad hominem-argumentation kan du hjälpa till att föra tillbaka diskussionen till sakfrågan.  
Var lugn och sakligAtt inte ge efter för känslor håller debatten objektiv och fokuserad på argument istället för personliga attacker.
Ställ krav på relevansFråga hur personliga påhopp är relevanta för argumentets sakfråga. Detta kan minska effektiviteten av sådana attacker.  
Förstärk dina argumentAtt ha välunderbyggda, faktiska argument kan minska effekten av ad hominem eftersom det gör det svårare för motparten att avfärda dem enbart på grund av personliga skäl.

Att känna till och peka ut ad hominem i debatter kan hjälpa till att hantera diskussioner bättre, så att de handlar om riktiga frågor istället för vem som säger vad.

Lämna ett svar