Moralfilosofi

Forskare inom filosofi studerar Reddit

Filosofer är intresserade av hur människor i gemen tänker och resonerar kring moraliska frågor. Nu har ny forskning gjorts baserat på frågeställningar om huruvida man är en skitstövel eller inte gjorts på sociala medieforumet Reddit.

Det är inte någon nyhet att använda sociala medier inom forskning, men det som är nytt är att forska hur användare resonerar kring sina handlingar när de ventilerar till andra användare om man är en skitstövel eller inte.

Am I The Asshole (AITA) på Reddit

Reddit är kort och gott ett forum där användare kan dela med sig av länkar och ställa frågor till andra användare på olika forum. Ett sådant forum är AITA där användare kan fråga andra om huruvida de är skitstöveln eller inte för olika livsscenarion t.ex. om andra anser att man är en skitstövel när man sagt en sanning till en vän, eller om man varit för hård mot sin svåger osv.

Forskning baserad på AITA

Daniel Yudkin skriver sin avhandling i moralfilosofi vid University of Pennsylvania och fokuserar på scenarion där människor får fatta etiska beslut gällande främlingar. I sin forskning har han samlat in och analyserat hundratusentals inlägg och miljontals kommenterar gällande hur vanliga människor resonerar kring om någon är en skitstövel eller inte. Till sin hjälp har han använt sig av automatiskt datainsamling och AI för att hitta mönster.

Genom att analysera datan upptäckte Yudkin att de flesta frågor som rör etiska beslut hos Reddits användare handlar om skyldigheter gentemot sina medmänniskor, där forskningen visar att man kan se mönster i vilka dilemman som uppstår beroende på vilka aktörerna är. De dilemman som uppstår mellan familjemedlemmar skiljer sig oftast markant från de som rör en chef och en anställd. Detta kanske tordes vara självklart – men det belyser en viktig fråga inom moralfilosofin – vikten av relationer mellan människor när man ställer personliga etiska frågor.

Moralfilosofi (etik)

Moralfilosofi, eller etik, är en gren av filosofi som fokuserar på att förstå vad som anses vara rätt och fel beteende. Den behandlar principer och värden som ligger till grund för mänskligt handlande som begrepp som t.ex. godhet, rättvisa och plikt. Moralfilosofi försöker svara på grundläggande frågor om moral, t.ex. hur moraliska värderingar kan rättfärdigas, huruvida det finns universella moraliska sanningar, och hur individer bör agera i olika etiska dilemma.

Inom moralfilosofin finns flera inriktningar som representerar olika sätt att tänka om etik och moral. Dygdetik betonar karaktärens och dygdernas roll i moraliskt beteende, medan pliktetik fokuserar på handlingars överensstämmelse med moraliska regler eller lagar. Utilitarism värderar handlingar baserat på deras konsekvenser om de maximerar nytta eller lycka. Med olika perspektiv kan man belysa komplexa och ofta motsägelsefulla aspekter av mänskligt moraliskt beslutsfattande.

Forskningen från Reddit antyder att vi människor har olika etiska måttpinnar beroende på hur väl vi känner de människor som innefattas av våra dilemman.

Lämna ett svar